Hyra bil

Det finns mycket att tänka på när man ska hyra bil. Till att börja med så bör man kanske se till att man bokar i god tid, speciellt om man har en viss modell i åtanke. Vissa hyrfirmor ger också rabatt på priset om man bokar en viss tid i förväg.

Villkor

Åldern har betydelse också och i de flesta länder, inklusive Sverige, finns åldersgränser för biluthyrning som varierar mellan 21 och 25 år vanligtvis och i utlandet får man ofta betala extra för försäkring om man är under 25. Ibland gäller även en viss ”ungdomssjälvrisk”, skriver Råd & Rön.

Det allra mest komplicerade är att bestämma vilken slags försäkring man ska ha. Det beror på flera olika faktorer – vem ska köra bilen, var ska den köras som kan tänkas påverka eventuella skador och hur mycket är man beredd att riskera? Ibland kan skador som man inte förväntat sig uppstå. Däck, till exempel, täcks inte vanligtvis av grundförsäkringen.

Man ska också tänka på att försäkring som tecknas i Sverige gäller oftast inte i utlandet, så att ta färjan ut i Europa går inte och är inte heller något som de flesta hyrfirmor tillåter.

Alternativ till hyrfirma

Ett alternativ till att gå igenom en hyrfirma är att hyra bil på en sajt är man kan hyra direkt från privatpersoner och där försäkringsfrågan även ordnas av sajten. Här kan du spara rejält med pengar om du har tur.

Vare sig man hyr från en firma eller privat så är det också viktigt att komma ihåg att det här inte är ditt fordon, så tänk på att lämna tillbaka bilen i samma skick som du fick den. Se till att den är ren och fyll på bensinen.

Bookmark the permalink.