Dags att byta däck!

kvinnor-byter-däck
När är det egentligen som vi måste byta däck? Det där är lika svårt att hålla reda på varje vår och höst, så här är en sammanställning av de datum som gäller:

15 april – 1 december = krav på sommardäck
1 oktober – 15 april = dubbdäck får användas
1 december – 31 mars = krav på vinterdäck

Men hur går det här ihop? Jag får ha vinterdäck i oktober, men måste ha sommardäck fram till 1 december?

Om det råder vinterväglag så måste du ha vinterdäck 1 december – 31 mars. det gäller för alla personbilar, samt bussar och lätta lastbilar under 3500 kg (3,5 ton). Men hur definierar man vinterväglag? Om det finns frost, snö eller snömodd på vägbanan så måste bilen vara utrustad med vinterdäck. Från den första april är kravet alltså borta på vinterdäck, men från och med 15 april är det krav på sommardäck, vilket innebär att det här är två veckor när de flesta bilägare i Sverige behöver byta däck.

Varför måste vi byta till sommardäck?

Om du har dubbade däck så orsakar de stora förslitningar på sommarasfalt och kringflygande, lösa partiklar som bidrar till nedsmutsningen. Sommardäcken har istället en mjukare gummiblandning än vinterdäck, vilket gör att vid minusgrader hårdnar gummit och köregenskaperna blir avsevärt sämre. Det är därför det finns en lag om vilka däck vi får använda.

Var ska jag förvara däcken?

Det här är en vanlig fråga när det är däckbyte på gång: var ska jag förvara de däck som jag inte använder? Det bästa alternativet är ett svalt, mörkt och luftigt utrymme. Om du bor i lägenhet är det kanske svårt att hitta, men kanske en vän eller släkting har plats över i något garage eller förråd. Annars kan ett däckhotell vara ett alternativ.

Bookmark the permalink.