Bilvård 2.0

Även om du inte har barn, så kan du ändå ta en VAB-dag, det vill säga Vård Av Bil-dag. Det är viktigt att ta hand om sin bil och vårda den, du kan köra till en biltvätt men bästa resultatet får du om du tvättar vaxar och polerar din bil själv. Du får dessutom frisk luft och motion på köpet.

BilvårdHur tvättar man då sin bil bäst själv? Du känner säkert till en biltvätt i din stad eller i närheten och dit bör du åka för att tvätta bilen. Tvätta inte bilen på gräs eller grus.  Detta är för att inte de avfall som sköljs av med bilen från motor och tvättprodukter ska hamna i grundvattnet eller i någon brunn.

Du behöver avfettningsmedel, gummi eller plasthandskar. Det finns idag många bra produkter på marknaden. Ett av de märkena är 3M, en serie bilvårdsprodukter framtagna för bilentusiaster som vill ta hand om sin bil själv. Tidigare kunde bara professionella få tag på produkten, men är idag smidigare än någonsin att hitta. Man kan beställa dem från nätet och få dem hemlevererade på bara ett par dagar. En av de nätbutikerna som erbjuder produkter från 3M är Mekanika.

Spraya avfettningsmedlet över bilen och undvik all kontakt med hud eller ögon, hela bilen ska vara täckt och ge medlet tid att verka vartefter du spolar av bilen. För att tvätta bilen behöver du en hink med varmt vatten, cirka 5-10 liter, bilschampo, 2 stycken tvättsvampar där du använder en för lacken och den andra för fälgarna. Att hyra in en högtryckstvätt är också att rekommendera.  Tänk på att du ska skölja av bilen snabbt vid direkt solljus annars torkar schampot in i lacken, men missa inte ytor, var systematisk och se till att doppa svampen många gånger så att det inte blir små repor av smutsen som sedan syns i solljus.

Du vaxar normalt bilen två gånger om året och till det behöver du bilvax, trassel eller ren trasa en liten hink med kallt vatten. Har du sett filmen Karate Kid så vet du vad som gäller, lagom med vax på en fuktad trasa och sen är det cirkelformade rörelser i en ”wax on, wax off”-stil och undvik direkt solljus. Testa genom att hälla några droppar vatten på bilen när du är klar, rullar de av så har du nu ett skydd mot smutsen ute på vägarna.

Bookmark the permalink.